Delilniki toplote

Kaj je delilnik toplote, zakaj se uporablja?

Delilnik toplote je naprava, ki se namesti na radiator in meri porabo oddane toplote v prostor. Poenostavljeno rečeno gre za števec, ki meri koliko toplote smo porabili.

 

Zakaj vgraditi delilnik toplote?

Ogrevanje se je včasih v blokih plačevalo večinoma po kvadraturi. To je nepravičen način, ki ga stanovalci sami od sebe zavračajo. Da bi se temu izognili, se na radiatorje vgradijo delilniki toplote, s katerimi dosežemo:

- pravičnejše plačevanje ogrevanja v skladu z dejansko porabo,

- posledica so prihranki pri ogrevanju, ker se stanovalci začnejo obnašati bolj varčno,

- izboljšajo se medsosedski odnosi, ker vsak plača svojo porabo.

 

Za kakšno vrsto delilnikov naj se odločimo?

Večinoma se uporabljajo radijski delilniki, kjer za odčitavanje vstop v stanovanje ni več potreben. Kako poteka daljinsko odčitavanje, si lahko ogledate tukaj.

 

Kaj vgraditi, delilnike ali kalorimetre?

Če imate v bloku dvocevni sistem (cevi potekajo od stropa do tal), potem lahko namestite le delilnike, o katerih je bilo doslej govora.

 

Če imate v bloku enocevni sistem (cevi potekajo le po tleh in jih večinoma ni moč videti), je možno vgraditi ali:

a) delilnike toplote na radiatorje ali

b) merilnike toplote/kalorimetre v omarice v stopnišču

 

Oboji imajo nekaj prednosti in slabosti, ki si jih lahko preberete tukaj.

 

Ali je delilnik potrebno namestiti na vsak radiator?

Da. Delilnik je potrebno namestiti na vsak radiator v stanovanju - tudi na balkonu, če je le ta zastekljen oziroma je tam nameščen radiator. Delilnike v stopnišču oz skupnih prostorih se običajno ne namesti zaradi vandalizma ipd.. Poraba teh prostorov se med posamezna stanovanja razdeli po deležu ogrevalne površine.

 

Ali so možne goljufije?

Goljufije niso možne, vseeno podajamo nekaj pogostih domislic:

Prekrivanje z brisačo: Normalno je, da na radiatorjih občasno sušimo brisače ipd. Načeloma delilnik pri tem ne bi smel biti ovira. Kljub temu naletimo na tržišču na dve vrsti delilnikov. Pri nekaterih se brisača ne sme obesiti čez delilnik, ker začne meriti narobe, pri drugih se brisača lahko obesi brez problemov. Preverite pri ponudniku.

Delilniki Brunata so opremljeni tako, da zaznajo brisačo, ki je obešena čeznje in korigirajo temperaturo tako, da tisti stanovalci, ki ves čas sušijo brisačo na radiatorju, plačajo malenkost več, kot če je ne bi imeli. Brisača namreč ovira prehod toplote iz radiatorja v prostor, kar pomeni, da bo radiator porabil več toplote, kot bi jo sicer. Podobno, kot če bi v avtu ves čas imeli malenkostno potegnjeno ročno zavoro in bi zato porabili več bencina.

Gretje delilnika s fenom: to je nesmiselno, ker bi s tem porabili več elektrike, kot pa bi prihranili pri ogrevanju. Poleg tega se bo delilnik preklopil na delovanje programa 'obešena brisača' in bo stanovalec na slabšem.

Odstranitev delilnika: delilnik preneha z oddajanjem signalov,kar pomeni da ga ne moremo prečitati in ga zaznamo kot pokvarjenega.

 

Kakšen je odziv stanovalcev?

Prispevek o delilnikih na POP TV - kliknite tukaj.

 

Življenjska doba delilnika?

Največkrat je delovanje delilnika pogojeno z življenjsko dobo baterije, ki je ponavadi 10 (+2) let. Po tem obdobju nekateri proizvajalci menjajo celo napravo, kar je finančno in ekološko manj primerno.

Brunata v prid ekologiji in manjšim stroškom za stanovalce po 10 letih menja le baterijo, delilnik pa ostane isti. V tem primeru je življenjska doba delilnika 18-23 let. Seveda se po 10 letih lahko menja tudi cel delilnik, vendar se nikjer v EU stanovalci za to niso odločili. Vsi raje menjajo le baterijo. Več v animaciji...

 

Ali se lahko menja le baterija?

Življenjska doba baterije v delilniku je 10(+2) leti. Brunata po tem obdobju ponuja možnost menjave baterije ali pa celega delilnika. Vsi naši uporabniki v svetu so se doslej odločili za menjavo le baterije, kar je cca 70% (ali cca 120 EUR oziroma 12 EUR letno!) manjši strošek, kot če bi menjali cel delilnik.

Primerjavo stroškov si lahko ogledate tukaj.

 

Zakaj se odločiti za delilnike Brunata?

K veliki priljubljenosti sistema Brunata pripomorejo predvsem naslednje lastnosti:

1. Ugodna cena delilnikov Brunata. Brunata je proizvajalec delilnikov in jih prodaja brez trgovskih posrednikov. Zato je razmerje med ceno in kvaliteto izredno ugodno in v prid stanovalcem.

2. Visoka natančnost – delilnik Brunata meri razliko temperatur med radiatorjem in prostorom že od 0,10C dalje (nekateri ostali proizvajalci šele od 50C dalje). Več...

3. NAJNIŽJI stroški vzdrževanja - menjava baterije pri delilnikih Brunata čez 10 let stane cca 7 EUR, zamenjava celih naprav pri nekaterih drugih dobaviteljih pa predstavlja ceno celega novega delilnika (cca 35 EUR). To je dokaz, da želimo s sistemom Brunata v vseh pogledih zmanjšati vaše stroške, tudi na dolgi rok – ne samo pri ogrevanju, temveč tudi pri stroških vzdrževanja. Več...

Vrhunska danska tehnologija zagotavlja odlično kakovost, dansko oblikovanje pa poskrbi za lepo umestitev naprav v vaš prostor. Tu pa so še ostale prednosti:

 

- Ekologija in življenjska doba

večini delilnikov v Sloveniji poteče življenjska doba po 10 letih in jih je po tem potrebno v celoti zamenjati. To poleg velikega stroška za stanovalce predstavlja tudi visoko ekološko obremenitev. Samo v Sloveniji bi bilo potrebno po 10 letih zavreči cca 1 milijon delilnikov! Zato Brunata po 10 letih menja le baterijo, naprava pa ostane ista. To je vsestranska prednost, za katero so se doslej odločile vse stranke, čeprav imajo na izbiro možnost menjave tudi cele naprave.

Podrobnosti si lahko ogledate tukaj.

- Brunata je obračunsko podjetje

Na podlagi več kot 90 letnih izkušenj je Brunata pravi naslov za izvajanje delitve stroškov ogrevanja Brunata ne la da proizvaja vrhunske delilnike, temveč tudi sama izvaja delitev stroškov. Le tako je namreč doseženo jamstvo za stanovalce, da bomo tudi na dolgi rok skrbeli za delovanje delilnikov, za posodabljanje programa obračunavanja v skladu s trenutno zakonodajo, in da bomo s to dejavnostjo nadaljevali tudi, ko se bo večina preprodajalcev opreme z našega tržišča umaknila. Brunata se namreč doslej ni umaknila še iz nobenega trga, kjer je začela s svojo dejavnostjo!

- Brunata je neodvisno podjetje od upravnika

Podjetje Brunata je povsem neodvisno od upravnika in distributerja toplote. To zagotavlja stanovalcem:

- možnost izbire kateregakoli upravnika ali izvajalca delitve, kadarkoli,

- hitro odzivnost – Brunata se ukvarja zgolj z delitvijo stroškov

- nudenje strokovne pomoči na podlagi dolgoletnih izkušenj s strani Brunate,

- večjo transparentnost in možnost kontrole podatkov,

- Brunata se nikjer ne ukvarja z upravljanjem objektov

Tako je stanovalcem omogočeno, da niso vezani na enega upravnika, upravniki pa se lahko ukvarjajo le s svojo dejavnostjo, kar je predpogoj za kakovostno opravljanje storitev v celotnem obsegu. Izkušnje kažejo, da so tako stanovalci zadovoljni, upravniki pa si s tem zagotovijo dolgoročno opravljanje svojih storitev.

- lokacija v Ljubljani

Brunata se s sedežem podjetja v Ljubljani kar najbolje približa uporabnikom in s tem zagotavlja kakovost servisnih storitev po celi državi.

- garancija za delovanje v prihodnosti

Brunata proizvaja in prodaja le delilnike svoje proizvodnje po najvišjih standardih (ISO 9001 in 14001) in zanje jamči rezervne dele že desetletja. Tako imamo še danes na zalogi rezervne dele za delilnike, ki so bili v starem delu Kopenhagna vgrajeni še pred letom 1939. Odlična garancija za zagotavljanje servisnih storitev v prihodnje tudi pri vas!

Poleg tega Brunata povsod izvaja tudi delitev stroškov. TO je namreč eno najboljših jamstev za stanovalce, da bomo ves čas skrbeli za delovanje sistema delilnikov in vodomerov tudi v prihodnje. Zato bomo skrbeli za posodabljanje programa obračunavanja v skladu s trenutno zakonodajo in bomo s to dejavnostjo nadaljevali tudi, ko se bo večina preprodajalcev opreme z našega tržišča umaknila. Brunata se namreč doslej ni umaknila še iz nobenega trga, kjer je nastopila, zaupanje stanovalcev pa je z vsakim letom večje. To je ena najboljših garancij za obstoj podjetja tudi v prihodnje!

Več o prednostih tukaj.

 

Kako poteka montaža?

Montažo delilnikov toplote v enem stanovanju izvajata po dva Brunatina monterja. V povprečnem stanovanju (4-5 radiatorjev) zanjo potrebujeta cca 20-30 minut.

Delilniki brunata se namontirajo na sredino radiatorja in na 2/3 višine:

- pri rebrastih radiatorjih (vidi se stena za radiatorjem) se delilnik privijači med rebra

- pri panelnih radiatorjih (stena za radiatorjem se ne vidi), se delilnik privari. Gre za točkovno elektro varjenje, ki traja 1 sekundo.

Pri kopalniških (cevnih) radiatorjih se delilnik namontira na stransko pokončno cev.

 

Ali se radiator poškoduje?

Več kot 90 letne izkušnje potrjujejo, da se življenjska doba radiatorja ne zmanjša. Za to pa je potrebna strokovna montaža izkušenih monterjev.

 

Kdo izvaja montažo?

Montažo delilnikov toplote izvajajo izključno Brunatini monterji, zaposleni in izšolani pri Brunati.

 

Kdaj montirati delilnike?

Kadarkoli. Delilnike lahko montiramo preko celega leta, neglede na to, ali je v radiatorjih voda, ali ne.

 

Ali je potrebno radiator zamenjati?

Ne. Pred montažo delilnikov ni potrebno menjati radiatorjev. Delilniki Brunata so opremljeni z različnimi nastavki za različne tipe radiatorjev.

 

Kaj če menjamo radiator po montaži delilnikov?

Nič hudega. Normalno je, da se radiatorji menjajo enkrat na 20–40 let ali ob prenovi kopalnice... Ko boste radiator zamenjali, dajte starega na stran, pokličete Brunato (01/565 77 90) ali pišite na servis@brunata.si in enostavno bomo prestavili delilnik iz starega na novi radiator. Delilnik torej ostane isti in ni potrebno kupiti novega.

 

Ali je radiator lahko zakrit z lesom?

Če je radiator zakrit z leseno pregrado, jo je potrebno pred montažo odstraniti. Prav tako je potrebno odmakniti pohištvo. Monterji potrebujejo najmanj 1 meter prostora pred radiatorjem za izvedbo montaže.

 

Menjali smo radiator. Ali rabimo nov delilnik?

Na srečo ne. Stari  delilnik bomo le premestili na nov radiator. Pri tem bomo porabli nekaj drobnega montažnega materiala, vse ostalo bo ostalo isto.

Ali lahko Brunata zamenja star radiator z novim?

Da. To se vam v resnici tudi najbolj splača, ker pridemo na objekt samo enkrat. Še več: Vaš stari radiator lahko zamenjamo tudi med kurilno sezono. Vseeno priporočamo, da se radiatorji menjajo poleti, ko je voda iz sistema izpraznjena, ker je enostavneje in hitreje.
 
Kako velik radiator potrebujem?

Brez skrabi. Brunata si je ob montaži delilnikov toplote že popisala velikost Vaših starih radiatorjev in njihovo toplotno moč. Na podlagi teh podatkov Vam lahko najbolje svetujemo kako velik naj bo novi radiator, da bo zadostil vašim potrebam.

Kaj pridobim, če Brunata menja tudi radiator?

Veliko. Monter se bo v Vašem stanovanju oglasil le enkrat in hkrati:
- zamenjal stari radiator z novim
- namestil stari delilnik na novi radiator
- glede na vašo željo namontiral novi termostatski ventil
- po potrebi odnesel stari radiator na deponijo

Pri tem potrebujete le en klic in radiatorj bo zamenjan.

 

Kako se meri porabljena toplota iz radiatorja?

Vsak delilnik Brunata je opremljen z dvema senzorjema, od katerih eden meri temperaturo radiatorja, drugi pa temperaturo prostora. Večja kot je razlika teh dveh temperatur, več toplote prehaja iz radiatorja v prostor.


Drug dejavnik je še tip in velikost radiatorja. Pri Brunati ob montaži vnesemo v delilnik tudi vrednost radiatorja (skala), ki vpliva na prikaz porabljenih enot na delilniku. Le na ta način je namreč možno, da stanovalci direktno primerjajo porabo posameznih različno velikih radiatorjev med sabo in dobijo željeno informacijo.
Nekatera podjetja namreč to skalo upoštevajo šele kasneje pri izvebi delitve stroškov, kar popolnoma onemogoča primerjavo porabe toplote med posameznimi radiatorji v vsakdanjem življenju.

 

Ali se meri vsa porabljena toplota iz radiatorja?

Tu obstajajo razlike med ponudniki na tržišču:

DA - delilniki Brunata začnejo meriti porabo toplote iz radiatorja takoj, ko se radiator začne segrevati (npr. ko je temperatura radiatorja višja od temperature prostora: Tr-Tp > 0,1oC).

NE – nekateri drugi ponudniki začnejo meriti porabo toplote iz radiatorja šele, ko je temperatura radiatorja za 5oC višja od temperature prostora (Tr-Tp > 5oC). Na ta način kar nekaj toplote ostane neizmerjene in lahko govorimo o nepravični delitvi. Več...
Prav iz tega razloga so delilniki Brunata primerni tudi za natančno merjenje porabe toplote:
- na radiatorjih, opremljenih s termostatskimi ventili, kjer se radiator pogosto segreva in ohlaja
- v prehodnjih obdobjih, ko so radiatorji mlačni
- v sodobnih nizkotemperaturnih sistemih

 

Ali se delilnik lahko namontira na robu radiatorja?

Ne. Delilnik se mora namontirati na točno določenem mestu, ki je predpisan s strani Brunate.

 

Ali je radiator lahko zakrit z zaveso, foteljem...?

Če je radiator zakrirt z leseno pregrado, omaro, foteljem..., potem bo slabše oddajal toploto v prostor. To je podobno, kot če bi pri avtu hkrati pritiskali plin in zavoro: avto bi šel počasneje, porabili bi več goriva. Podobno je z radiatorjem. Zato svetujemo, da so fotelji odmaknjeni od radiatorjev vsaj 0,5m in da zavese ne segajo čez radiator ampak se končajo nad njim. Tako bo toplota čimbolj neovirano tekla v prostor.

 

Ali lahko merite talno gretje in konvektorje?

Da. Brunata s svojimi delilniki lahko brez problemov določa porabo toplote v primeru talnega gretja ali talnih konvektorjev.

 

Kaj kažejo delilniki - kilovatne ure?

Delilniki ne kažejo kilovatnih ur, temveč enote porabe toplote, ki so premosorazmerne količini toplote, ki jo odda radiator. Pri tem se v praksi srečujemo z dvema načinoma prikazovanja:
(1) Direktno prikazovanje porabe:
pri montaži delilnika na radiator se v delilnik vnese faktor (viden na ekranu delilnika), ki je odvisen od vrste in velikosti radiatorja. Glede na te podatke delilnik kaže porabo direktno v odvisnosti od posameznega radiatorja. Na ta način stanovalci lahko natančno primerjajo posamezne radiatorje med seboj, kar jim daje jasno sliko o porabi. Delilniki Brunata so narejeni na ta način.
(2) Indirektno prikazovanje porabe:
pri tem načinu delilniki štejejo enako, neglede na velikost radiatorja, različne velikosti radiatorja pa se upoštevajo kasneje pri izračunu oz delitvi stroškov toplote. Na ta način stranka praktično nima pregleda nad tekočo porabo in ne more primerjati radiatorjev med seboj preden v roke ne dobi končnega izračuna. Tega načina Brunata ne uporablja.


Natančnost delilnika?

Delilniki odgovarjajo standardu SIST/EN 834, kjer je v poglavju 5.11 navedeno dovoljeno odstopanje v odvisnosti od temperaturne razlike med radiatorjem in prostorom in znaša od 3% dalje.

 

Poleg tega ima Brunata vrsto certifikatov 9001, 14001 ipd. Več na:

brunata.si/si/dokumentacija/iso-certifikati/


Življenjska doba delilnika?

Brunata proizvaja kakovostne delilnike, pri katerih po preteku življenjske dobe baterije (10 let), zamenjamo le baterijo in prednji pokrovček delilnika. Tako ob zamenjavi baterije delilnik izgleda kot nov in je pripravljen za naslednje 8-12 letno delovanje. Po tem obdobju (skupno 18-22 let) je potrebno celo napravo zamenjati. Več o stroških...


Ali delilniki sevajo?

Delilnik Brunata je narejen po najvišjih danskih standardih. Radijske signale oddaja v radiju cca 20-30 metrov z močjo 0,1 mW. To pomeni, da je signal zelo šibek, celo tako, da baterija, ki jo v mobitelu izpraznimo v enem dnevu, v delilniku traja 10 (+2) let.

Za primerjavo: mobilni telefon oddaja signal v radiju cca 3 km in z močjo cca 2.000-4.000 mW. Baterijo izpraznimo v enem dnevu.

Za lažje razumevanje: v 20. sekundah pogovora po mobilnem telefonu prejmete enako količino sevanja kot bi ga prejeli, če bi imeli delilnik prislonjen k ušesu približno eno leto. Pri tem delilnika nimamo nikoli pri ušesu oz. v žepu, ter nismo v njegovi bližini preko celega dneva.

 
 
 
Overlay

Brunata.dk collects statistics by using cookies. However, they do not reveal who you are, your name or your address. You can say 'no thanks to cookies' by clicking here, but we use a cookie to remember your request. If you want to avoid cookies altogether, you have to block cookies in your browser. Read more about cookies and how you block cookies Activate by clicking here.

This page need to use cookies to work as intended - You should not disable cookies at this moment.

This page works only with cookies - It is required to enable cookies if you want to use this page as intended.

Cookies are currently activated for this website. Activate
by clicking here.